Guns N' Roses - muutamia muistoja takavuosilta! Osa 1

Mikäli haluat tutustua Guns N' Rosesin urahistorian faktoihin, kannattaa suunnata vaikkapa yhtyeestä kertovalle Wikipedia-sivulle. Toki tältä samalta sivustolta löytyvät GNR-aakkosetkin antavat ensiapua tiedonjanoisille.

Tässä sarjassa pureudutaan niiden tutuimpien perustietojen sijaan "maailman vaarallisimman rockbändin" uran erikoisempiin käänteisiin. Ne tarinat eivät ole aina kauneimpia mahdollisia, mutta kuten sitä tavataan sanoa: aina roiskuu, kun rapataan.

GUNS N' ROSES VS. NIRVANA

Guns N' Roses ja Nirvana olivat planeetan suurimmat rockyhtyeet 90-luvun alkupuolella (okei, Black Albumin julkaissut Metallica oli myös "melko" iso) - ja sehän tarkoitti ongelmia näiden kahden yhtyeen välille.

 Nirvana-kippari Kurt Cobain teki (alusta asti) haastatteluissaan hyvin selväksi, ettei GNR ollut hänen suosikkiorkesterinsa. Gunnareiden Axl Rose oli sitä vastoin melkoisen kova Nirvana-fani - ainakin hetken aikaa - ja hän halusi jopa yhteiskiertueelle Nirvanan kanssa. Ei tullut kovinkaan monelle yllätyksenä, että Cobain kieltäytyi tästä kunniasta.

Lopulta Rose kyllästyi Cobainin rankkaan vinoiluun. "Kurt ja hänen vaimonsa (Courtney Love) ovat säälittäviä v**un narkkareita", Rose ilmoitti julkisesti vuonna 1992. Samana vuonna kaksikon erimielisyydet päätyivät entistä suurempiin otsikoihin, kun Cobain ja Rose törmäsivät toisiinsa MTV:n suuressa palkitsemistilaisuudessa. Sananvaihto oli varsin ankaraa ja Rose päätyi uhkailemaan Cobainia jo ihan fyysisestikin ("You shut your bitch up, or I'm taking you down to the pavement!"). Riidat jatkuivat verisinä tulevina kuukausinakin, kun muusikot kertoivat värikkäistä näkemyksistään eri medioissa.

Kurt Cobainin traagisen poismenon (5.4.1994) jälkeen tilanne - luonnollisesti - muuttui. Esimerkiksi Guns N' Rosesin silloinen rumpali Matt Sorum lähetti Nirvana-kollega Dave Grohlille osanottoviestin Cobainin kuoleman jälkeen. Grohl arvosti elettä suuresti.

Lopulliseksi sovinnon eleeksi voitaneen katsoa viime vuoden tapahtumat, kun Foo Fighters -yhtyettään viime vuosikymmenet kipparoinut Grohl lainasi Roselle näyttävää "lavaistuintaan". Kuten muistamme, Grohl joutui rakentamaan itselleen erikoisvalmisteisen esiintymistuolin murrettuaan taannoin jalkansa ja samantyyppinen epäonni kohtasi Rosea hieman myöhemmin. Guns N' Roses -keulakuva ei kuitenkaan halunnut perua tulevia esiintymisiä - eikä sellaiseen tarvinnutkaan ryhtyä, kiitos Grohlilta saadun "valtaistuimen".
 

Teksti: Timo Isoaho

Mikäli haluat tutustua Guns N' Rosesin urahistorian faktoihin, kannattaa suunnata tällä sivustolla myös GNR-aakkosiin!